fbpx

Belangrijke crypto begrippen

To the moon, Bitcoin en de blockchain, allemaal begrippen in de crypto, maar wat betekenen ze? Wij leggen jou de belangrijkste crypto begrippen uit in dit artikel. 

crypto begrippenlijst

Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerde crypto die cryptografie gebruikt om zijn transacties te beveiligen en om de creatie van nieuwe eenheden te controleren. Bitcoin is niet onderworpen aan controle door de overheid of financiële instellingen. De eerste Bitcoin transactie vond plaats in 2009. Bitcoin was ook de eerste crypto. Vrijwel alle crypto’s zijn gebaseerd op de white paper van Bitcoin. 

Altcoins

Altcoins zijn alternatieve cryptocurrency’s voor Bitcoin. Ze zijn vaak goedkoper en hebben snellere transactietijden. Enkele populaire altcoins zijn Litecoin, Ethereum en Ripple. Alle andere crypto’s dan Bitcoin zijn altcoins.

Altcoins kunnen een goede investering zijn omdat ze vaak goedkoper zijn dan Bitcoin en het potentieel hebben om in waarde te groeien. Ze zijn echter ook over het algemeen volatieler, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je gaat beleggen in altcoins. 

Meer lezen over altcoins? Lees dan: Wat zijn altcoins?

Tokens

De meeste mensen beschouwen cryptocurrency’s als digitaal geld. Er is echter veel meer voor hen dan dat. Cryptocurrency’s zijn eigenlijk tokens die alles kunnen vertegenwoordigen, van een fysiek bezit tot een stem bij een verkiezing over wat een crypto gaat doen.

Tokens zijn crypto die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld een fysiek actief vertegenwoordigen, zoals goud of onroerend goed. Ze kunnen ook worden gebruikt om een stem in een verkiezing of opiniepeiling te vertegenwoordigen.

Coins

Er zijn een paar belangrijke concepten om te begrijpen als het gaat om cryptocurrency, en één daarvan is coins. Coins zijn de oorspronkelijke valuta van de blockchain en worden gebruikt om transactiekosten en andere diensten op het netwerk te betalen. 

Er zijn twee soorten coins: Utility tokens en security tokens. Utility tokens worden gebruikt om toegang te krijgen tot een bepaalde service of applicatie, terwijl security tokens een eigendomsbelang in een bedrijf of project vertegenwoordigen. Munten kunnen worden gekocht en verkocht op beurzen, en ze kunnen ook tussen wallets worden overgedragen.

Blockchain

Cryptocurrency’s zijn digitale of virtuele tokens die cryptografie gebruiken om hun transacties te beveiligen en om de creatie van nieuwe eenheden te controleren. Cryptocurrency’s zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onderworpen zijn aan controle door de overheid of financiële instellingen. De techniek achter crypto heet de blockchain.

Minen

Mining is het proces van het verifiëren en toevoegen van transacties aan het grootboek (blockchain). Miners worden beloond met cryptocurrency voor hun inspanningen.

Cryptocurrency mining is een rekenintensief proces dat speciale hardware en software vereist. Miners concurreren om transacties te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain. De eerste miner die met succes een transactieblok toevoegt, wordt beloond met cryptocurrency.

Mining is een belangrijk onderdeel van het cryptocurrencyecosysteem. Het helpt het netwerk te beveiligen en ervoor te zorgen dat alle transacties tijdig worden geverifieerd en toegevoegd. Zonder crypto miners zou het cryptocurrency netwerk kwetsbaar zijn voor aanvallen en fraude.

Meer lezen? Lees dan: Wat is crypto minen?

Wat is all time high (ATH)

Een all time high, of ATH, is de hoogste prijs waartegen een waardepapier, cryptocurrency of grondstof ooit heeft gehandeld. Als de prijs van Bitcoin vandaag bijvoorbeeld een nieuwe recordhoogte van € 15.000 per BTC zou bereiken, zou dat de ATH zijn.

Een recordhoogte is belangrijk omdat het je kan laten zien hoeveel potentieel een crypto heeft om te groeien. Wanneer een actief zijn hoogste punt ooit bereikt, betekent dit dat kopers bereid zijn er meer voor te betalen dan in het verleden. Dit kan zijn omdat ze denken dat het actief in waarde zal blijven stijgen, of omdat ze het een goede investering vinden en willen instappen terwijl de prijs nog relatief laag is.

Wat is FOMO? 

FOMO staat voor Fear Of Missing Out en verwijst naar het gevoel van angst dat ontstaat als je denkt dat je een goede kans mist. In de context van cryptocurrency kan FOMO verwijzen naar zowel de angst om een goede investeringskans te missen, als de angst om geen toegang te hebben tot een valuta of platform dat in de toekomst op grote schaal zou kunnen worden gebruikt.

FOMO is een veelvoorkomend psychologisch fenomeen dat mensen in veel verschillende situaties treft. Je kunt bijvoorbeeld FOMO ervaren wanneer je jouw vrienden naar een feest ziet gaan waarvoor je niet bent uitgenodigd, of wanneer je hoort over een nieuw restaurant waar iedereen het over heeft, maar je nog geen kans heeft gehad om het te proberen.

In de wereld van cryptocurrency kan FOMO vooral uitgesproken worden vanwege de volatiele en vaak onvoorspelbare aard van de markt. Als mensen FOMO hebben met crypto is dit vaak negatief omdat ze dan de groep achteraan gaan. Als ze de groep achteraan gaan zijn ze vaak al te laat met kopen.

Zo zie je dat veel onervaren crypto beleggers gaan kopen als de crypto al de ATH heeft bereikt en toch denken mee te profiteren van de stijging. 

Crypto Wallet

Een crypto wallet is een digitale portemonnee die jouw privésleutels en openbare adressen opslaat, zodat je jouw cryptocurrency’s kunt opslaan, ontvangen en verzenden. Portefeuilles voor cryptovaluta zijn er in veel verschillende vormen, waaronder software wallets, hardware wallets en papieren wallets.

Software wallets zijn het meest voorkomende type cryptocurrency wallet. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen gratis van internet worden gedownload. Hardware wallets zijn fysieke apparaten die je privésleutels en openbare adressen opslaan. Ze zijn veiliger dan softwareportefeuilles, maar kunnen duurder zijn. Papieren wallets zijn stukjes papier met jouw privésleutels en openbare adressen erop geschreven. Online wallets zijn het minst veilige type portemonnee, maar zijn ook het gemakkelijkst te gebruiken. Meer lezen? Lees dan: Wat is een crypto wallet?

Stablecoin

Een stablecoin is een crypto dat is gekoppeld aan een echt betaalmiddel, zoals de Amerikaanse dollar of goud. De waarde van een stabiele munt is ontworpen om stabiel te blijven, zelfs wanneer de prijzen van andere cryptocurrency’s volatiel zijn. Dit maakt stabiele munten een aantrekkelijke optie voor beleggers die de volatiliteit van de cryptocurrency markt willen vermijden of bijvoorbeeld willen beginnen met crypto staking.

Er zijn verschillende soorten stablecoins. Het meest voorkomende type is een door fiat ondersteunde stabiele munt, die wordt ondersteund door een reserve van de echte activa die door de emittent worden aangehouden. Andere soorten stabiele munten zijn onder meer door crypto ondersteunde stabiele munten, die worden gedekt door een reserve van cryptocurrency activa, en door grondstoffen gedekte stabiele munten, die worden gedekt door grondstoffen zoals goud of olie.

De stabiliteit van een stablecoin hangt af van de sterkte van de koppeling aan het echte bezit.

Wat is Buy the dip

Koop de dip is een uitdrukking die veel wordt gebruikt in de crypto community. Het betekent simpelweg dat wanneer de prijs van een munt daalt, je deze moet kopen. Dit komt omdat de prijs uiteindelijk weer omhoog gaat en je winst kunt maken.

Veel mensen geloven dat het kopen van de dip een goede strategie is, omdat je hiermee munten tegen een lagere prijs kunt kopen en ze vervolgens kunt verkopen wanneer de prijs weer stijgt. Dit kan je helpen om veel geld te verdienen als je geduldig bent en wacht op het juiste moment om te verkopen.

Aan deze strategie zijn echter ook risico’s verbonden. Als de prijs van een munt blijft dalen, kun je geld verliezen. Daarom is het belangrijk om je onderzoek te doen voordat je munten koopt.

En het is natuurlijk wel makkelijk praten om te zeggen dat je de munt laag moet inkopen en hoog moet verkopen. Het probleem van de dip is: Je weet nooit wanneer de koers echt op zijn diepste punt zit.

Wat is Marketcap

Als het gaat om cryptocurrency, is marketcap één van de belangrijkste begrippen. Marketcap , of marktkapitalisatie, is de totale waarde van alle munten van een cryptocurrency in omloop. Het wordt berekend door het totale aanbod van munten te vermenigvuldigen met de huidige prijs van de munt.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat er 100 miljoen Litecoins in omloop zijn en dat elke munt voor $ 50 wordt verhandeld. De marktkapitalisatie van Litecoin zou $ 5 miljard zijn.

Marktkapitalisatie is een goede manier om verschillende cryptocurrency’s te vergelijken. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een veel hogere marktkapitalisatie dan Litecoin, ook al hebben ze vergelijkbare prijzen omdat er gewoon veel meer Bitcoins in omloop zijn.

Cryptocurrencies met een hogere marketcap zijn meestal meer ingeburgerd en worden op grotere schaal verhandeld dan die met een lagere marktkapitalisatie.

To the moon crypto

Wat betekent to the moon crypto? Als mensen zeggen to the moon, word ermee bedoeld dat er een flinke waarde stijging wordt verwacht van een bepaalde cryptocurrency. Deze dingen worden gezegd in groepen op WhatsApp of Telegram of worden op Twitter getweet.

To the moon crypto
Auteur: Kai

Auteur: Kai

Kai Glorie is een erkende expert op het gebied van online geld verdienen. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring heeft hij succesvolle strategieën ontwikkeld om financiële vrijheid te bereiken via diverse online verdienmodellen. Als internetondernemer en marketingspecialist deelt Kai waardevolle inzichten en praktische tips over onderwerpen zoals affiliate marketing, beleggen, e-commerce en passief inkomen. Zijn heldere en toegankelijke schrijfstijl maakt complexe concepten begrijpelijk voor zowel beginners als gevorderden. Vertrouw op Kai's expertise en begeleiding om je weg naar financiële onafhankelijkheid te starten.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *