fbpx

Hoe crypto kopen?

Hoe crypto kopen? Wil je crypto kopen, maar weet je niet hoe? Wij vertellen het jou in dit artikel. 

Hoe crypto kopen?

Inhoud: Hoe crypto kopen?

Hoe crypto kopen?

Hoe crypto kopen? Als je de markt voor cryptocurrency wilt betreden, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier is een gids over hoe je crypto kunt kopen.

Eerst is het handig om te weten wat crypto precies is. 

Cryptocurrency’s zijn digitale of virtuele tokens die cryptografie gebruiken voor beveiliging. Ze zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onderworpen zijn aan controle door de overheid of financiële instellingen. Hierdoor word crypto ook wel gezien als het nieuwe contante geld. 

De meest populaire cryptocurrency is Bitcoin, maar er zijn er nog veel meer, waaronder Ethereum, Ripple en Litecoin. Je kunt cryptocurrency’s kopen via brokers zoals Coinbase, Binance en Kraken.

Wanneer je cryptocurrency’s koopt, moet je een wallet aanmaken om ze op te slaan. Dit kan via een crypto broker of crypto exchange of door een wallet app te downloaden. Zodra je een wallet hebt aangemaakt, moet je deze aan jouw bankrekening of creditcard koppelen, zodat je cryptocurrency’s kunt kopen en verkopen.

Waar crypto kopen?

Er zijn een paar verschillende manieren om cryptocurrency te kopen. De meest populaire manier is om een cryptocurrency exchange of crypto broker te gebruiken. Exchanges zijn websites waar je cryptocurrency’s kunt kopen, verkopen of verhandelen voor andere activa, zoals traditioneel fiatgeld of andere digitale valuta. Ook is een crypto broker een mogelijkheid om cryptocurrency’s te kopen. Een crypto broker is net iets anders dan een crypto exchange. Bij een crypto exchange koop je crypto direct bij die partij en een crypto broker is nog een tussenpartij en koopt als het ware crypto voor jou.

Ondanks dat een crypto broker en een crypto exchange wat van elkaar verschillen zit er in de meeste gevallen weinig verschil in de transactiekosten die je betaald. Een voorbeeld van een Nederlandse crypto broker is Bitvavo

Een andere manier om cryptocurrency te kopen is via een peer-to-peer (P2P) marktplaats. Deze platforms verbinden kopers en verkopers rechtstreeks, zodat ze onderling cryptocurrency’s kunnen verhandelen. Het voordeel hiervan is dat je geen transactiekosten betaald aan een tussenpartij en dat het je anoniem cryptocurrency’s kunt verhandelen. 

Als laatste kiezen sommige mensen ervoor om crypto te minen en niet cryptocurrency te kopen. Dit omvat het gebruik van krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen om transacties op het blockchain netwerk te verifiëren en toe te voegen. Degenen die transacties met succes verifiëren, worden beloond met cryptocurrency. Voor 1 blok minen van Bitcoin ontvang je bijvoorbeeld 6,25 Bitcoins. 6,25 Bitcoins is in de meeste gevallen meer dan € 100.000.

Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange is een digitale marktplaats waar handelaren cryptocurrency’s kunnen kopen en verkopen met behulp van verschillende fiat-valuta’s of andere cryptocurrency’s. Een crypto exchange ondersteunt de conversie van de ene cryptocurrency naar de andere, of de conversie van een fiat-valuta naar een cryptocurrency.

Crypto exchanges zijn online platforms die liquiditeit en orderbeheer bieden voor crypto handelaren. Enkele populaire beurzen zijn Binance, Bitvavo en BLOX. Exchanges variëren in termen van geaccepteerde betalingsmethoden, vergoedingen, verificatievereisten en handelsfuncties.

Bij het kiezen van een crypto exchange is het belangrijk om rekening te houden met jouw handelsdoelen en voorkeuren. Als je bijvoorbeeld anoniem wilt handelen, moet je een beurs zoeken waarvoor geen KYC-verificatie (Know Your Customer) vereist is. Als je met hefboomwerking wilt handelen, moet je een beurs vinden die functies voor marge handel biedt.

Bij de meeste Nederlandse crypto exchanges moet je wel aangeven wie jij bent. Het voordeel van een Nederlandse crypto exchange, is dat de meeste aan de Nederlandse wet en regelgeving over crypto voldoen waardoor ze financieel gereguleerd worden door Nederlandse banken. Hierdoor is het laten uitbetalen van de exchange naar je bankrekening een stuk makkelijker. Ook is het makkelijker met je belastingaangifte. 

Een ander voordeel van een Nederlandse crypto exchange, is dat je met IDEAL kunt betalen. Bij de meeste buitenlandse crypto brokers is dit niet mogelijk. 

Hoe koop je crypto?

Hoe koop je cryptovaluta? Om cryptocurrency te kopen, moet je eerst een online wallet instellen. Zodra je een wallet hebt, kun je kiezen uit verschillende exchanges of brokers om cryptocurrency te kopen, of je kunt deze rechtstreeks van een exchange kopen. De meeste mensen kiezen ervoor om een exchange te gebruiken omdat dit de gemakkelijkste manier is om cryptocurrency te kopen en verkopen. 

Hoe kom je aan een online wallet? Als je een account aanmaakt bij een crypto broker kun je direct crypto gaan kopen. De plek waar je crypto heen gaat, is je online wallet. Je online wallet word dus automatisch aangemaakt bij het aanmaken van een account. 

Wanneer je een exchange gebruikt, moet je een account aanmaken en geld op die rekening storten. Zodra jouw account is gefinancierd, kun je cryptocurrency kopen door een bestelling op de beurs te plaatsen. Het proces van het kopen en verkopen van cryptocurrency’s op een beurs is relatief eenvoudig en duidelijk. Daarnaast word er bij de meeste crypto exchanges en crypto brokers direct een online wallet voor jou aangemaakt waar je je cryptocurrency’s in kunt opslaan. 

Waar bewaar je je crypto?

Als het gaat om het kopen van crypto, is één van de eerste dingen die je moet weten, waar je het gaat opslaan. Er zijn een paar verschillende opties beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Crypto kopen en opslaan in een wallet

Een populaire optie is om je crypto op een crypto exchange op te slaan. Dit heeft het voordeel van gemak, aangezien je cryptovaluta allemaal op één plek kunt kopen en verkopen. Het is echter over het algemeen ook minder veilig dan andere opslagopties, omdat exchanges vaak het doelwit zijn van hackers. Dit opslaan bij een exchange word ook wel een online wallet genoemd. 

Een andere optie is om je crypto op te slaan in een software wallet op je computer of telefoon. Dit geeft je meer controle over je geld, maar het betekent ook dat als je apparaat verloren of gestolen wordt, je crypto meegaat.

Ten slotte kun je je crypto opslaan in een hardware wallet. Hierbij sla je het op op een speciale USB stick. Doordat deze USB stick niet verbonden is met het internet kunnen hackers hier vrijwel onmogelijk bijkomen. 

De laatste is een paper wallet. Hierbij print je de codes uit die je nodig hebt om toegang te krijgen tot je cryptocurrency’s. Dit blaadje bewaar je vervolgens ergens fysiek in bijvoorbeeld een kluis of een map. 

Wanneer crypto kopen?

Als het gaat om het kopen van cryptocurrency, is er geen pasklaar antwoord. De beste tijd om crypto te kopen, is afhankelijk van de investeringsdoelen en doelstellingen van jou.

Voor degenen die eenvoudigweg willen profiteren van koersbewegingen op korte termijn, kan het raadzaam zijn om crypto te kopen wanneer de prijzen laag zijn en te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Deze strategie vereist echter constante waakzaamheid en kan behoorlijk riskant zijn omdat je ook de kans hebt dat je een deel van je investering of je hele investering verliest.

Degenen die meer geïnteresseerd zijn in langetermijninvesteringen, kunnen overwegen om crypto te kopen wanneer er een bear markt is en de prijzen laag zijn. Hoewel deze aanpak meer geduld vereist, kan dit later leiden tot grotere beloningen. Daar en tegen is het natuurlijk nooit een garantie dat cryptocurrency’s stijgen en hierbij kun je ook je investering verliezen. De meeste cryptocurrency’s zijn op dit moment nog erg volatiel en de koers schommelt vaak nog heftig. 

Als je graag winst wilt maken dan moet je cryptocurrency’s kopen als ze in de dip zitten en vervolgens verkopen als de cryptocurrency’s weer meer waard zijn en uit de dip zijn. Echter is natuurlijk nooit te zeggen wanneer een daling voorbij is. Dus dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Uiteindelijk is er geen goed of fout antwoord als het gaat om het timen van je crypto aankopen. Het hangt allemaal af van jouw individuele doelen en het risico dat je wilt nemen.

Wanneer je het beste crypto kunt kopen en verkopen dan is het aan te raden om eerst een crypto cursus te doen voordat je begint met handelen in crypto. 

Wanneer crypto verkopen?

Als het gaat om het verkopen van crypto, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Eerst en vooral wil je er zeker van zijn dat je verkoopt wanneer de koers hoog is. Dit betekent aandacht besteden aan markttrends en nieuws. Als er een plotselinge dip in de markt is, kan het de moeite waard zijn om jouw crypto vast te houden totdat de koers zich weer herstelt.

Crypto kopen

Ten tweede wil je er zeker van zijn dat je een goed begrip hebt van belastingen en vergoedingen die gepaard gaan met het verkopen van crypto. Afhankelijk van waar je woont, kunnen er verschillende regels zijn waar je rekening mee moet houden. Als je geld verdiend met crypto word dit door de belastingdienst als inkomsten gezien. Deze inkomsten uit crypto moet je dus opgeven bij de belastingdienst en inkomstenbelasting over betalen.

Ten slotte is het belangrijk om een plan te hebben voor wat je met het geld gaat doen zodra je je crypto verkoopt. Wil je het opnieuw investeren in een andere cryptocurrency? Op de spaarrekening zetten? Gebruiken om iets anders te kopen? Als je weet wat je met het geld wilt doen, kun je een beslissing nemen over wanneer je wilt verkopen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer over crypto

Auteur: Kai

Auteur: Kai

Kai Glorie is een erkende expert op het gebied van online geld verdienen. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring heeft hij succesvolle strategieën ontwikkeld om financiële vrijheid te bereiken via diverse online verdienmodellen. Als internetondernemer en marketingspecialist deelt Kai waardevolle inzichten en praktische tips over onderwerpen zoals affiliate marketing, beleggen, e-commerce en passief inkomen. Zijn heldere en toegankelijke schrijfstijl maakt complexe concepten begrijpelijk voor zowel beginners als gevorderden. Vertrouw op Kai's expertise en begeleiding om je weg naar financiële onafhankelijkheid te starten.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *