fbpx

Hoeveel contact geld mag je hebben?

Hoeveel contant geld mag je bij je hebben in Nederland? Wij vertellen alles over hoeveel contant je geld mee mag nemen op reis, je in huis mag hebben en hoeveel contant geld je op straat bij je mag hebben. 
Hoeveel contant geld mag je bij je hebben?

Hoeveel contact geld mag je in huis hebben in Nederland?

In Nederland is het volkomen legaal om elk bedrag contant geld in huis te hebben. Er is geen limiet aan hoeveel contant geld je in jouw huis mag hebben en niemand zal je vragen stellen als ze grote hoeveelheden contant geld zien. Wel moet je boven de € 560 dit aangeven bij de belastingdienst bij de inkomstenbelasting. Als je dit niet doet dan kun je wel degelijk in de problemen komen. Als de belastingdienst niet kan achterhalen hoe je aan je contante geld komt dan kan het worden afgepakt op verdenking dat het op een illegale manier is verkregen. 

 

Als je echter in het openbaar veel contant geld bij je hebt, is het raadzaam om dit op een veilige plaats te bewaren, zoals een afgesloten tas of een geldgordel. Als je wordt aangehouden door de politie en ze vinden een grote hoeveelheid contant geld bij je, willen ze misschien weten waar je het vandaan hebt en wat je ermee gaat doen. Daarnaast kan het onveilig zijn om veel contant geld bij je te hebben omdat je een grotere kans hebt om berooft te worden (Je weet ten slotte nooit wie je tegen het lijf loopt). 

Hoeveel contant geld mag je op zak hebben op straat?

Veel mensen denken dat de regels anders zijn als je op straat loopt. Veel mensen vragen zich af hoeveel contant geld mag je op zak hebben op straat? Het bedrag dat je bij je mag hebben op straat is echter hetzelfde als hoeveel contant geld je bij je mag hebben in je huis. Er is geen limiet aan contant geld dat je bij je mag hebben op straat. 

Ondanks dat dit mag kan het wel zo zijn dat de politie vragen kan gaan stellen over het contante geld. Op deze vragen moet je wel antwoord geven omdat je anders verdacht kunt worden van strafbare feiten. Vragen die de politie kan stellen zijn: 

  • Hoe kom je aan het contante geld?
  • Heb je dit geld opgegeven bij de belastingdienst?
  • Wat ga je met dit contante geld doen?

Hoeveel contant geld mag je meenemen op reis?

Als je naar Nederland reist, vraag je je misschien af hoeveel contant geld je mee mag nemen. Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder het doel van jouw reis en de duur van jouw verblijf.

Als algemene regel geldt dat het altijd een goed idee is om wat contant geld bij de hand te hebben als je naar het buitenland reist. Zo heb je in geval van nood altijd toegang tot geld. Als je echter van plan bent jouw creditcard of betaalpas voor de meeste aankopen te gebruiken, hoef je niet veel contant geld mee te nemen.

Als je voor een korte periode, bijvoorbeeld een week of minder, in Nederland verblijft, heb je waarschijnlijk niet meer dan € 200- € 300 contant nodig. Dit zou voldoende moeten zijn om incidentele kosten zoals maaltijden, souvenirs en transportkosten te dekken.

Als je als Nederlander op reis gaat en je wilt een contant geld meenemen zijn hier ook een aantal regels voor bedacht:

  • Onder de € 10.000 hoef je geen aangifte bij de douane te doen van je contante geld. 
  • Als je binnen de EU reist en meer dan € 10.000 wilt meenemen kan de douane je vragen gaan stellen. Je hoeft nog steeds geen aangifte bij de douane te doen van tevoren. 
  • Als je buiten de EU reist en meer dan € 10.000 wilt meenemen dien je hier aangifte van te doen bij de douane. 

Waar kun je je contante geld aangeven?

Als je veel contant geld hebt en als je dit wilt aangeven dan kun je dit contante geld aangeven bij de belastingdienst bij de inkomstenbelasting. Bij de inkomstenbelasting moet je uiteraard wel kunnen aantonen dat je op een eerlijke manier aan dit geld bent gekomen. 

In sommige branches wordt echter vaak met contant geld betaald of in sommige gevallen krijg je veel contant geld wanneer je bijvoorbeeld je auto of scooter verkoopt op Marktplaats. 

Wanneer vind de belastingdienst jou verdacht?

In Nederland geld er geen maximum van hoeveel contant geld je mag meenemen op straat. Ondanks dat er geen maximum is moet je wel kunnen aantonen hoe je aan dit geld bent gekomen. Als je niet kunt aantonen dat je op een eerlijke manier aan je geld bent gekomen kan de belastingdienst jou verdacht vinden. 

Als de belastingdienst jou verdacht vind kan het zijn dat ze een onderzoek naar jou starten. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan kijken naar jouw achtergrond. Als je bijvoorbeeld met € 60.000 op straat loopt, maar volgens het UWV een uitkering hebt en geen werkt, hebt gaan uiteraard alle alarmbellen bij de belastingdienst af. 

Mag je contant geld altijd storten bij de bank?

Het is een veel voorkomende misvatting dat je geen contant geld kunt storten bij de bank. In werkelijkheid kun je zoveel contant geld storten als je wilt, hoewel er enkele limieten kunnen zijn, afhankelijk van de bank.

Bij sommige banken mag je bijvoorbeeld maar een bepaald bedrag per dag storten. Anderen hebben mogelijk een limiet voor hoeveel contant geld je kunt storten zonder een rapport aan de overheid te geven. Maar over het algemeen kun je bij de bank zoveel geld storten als je wilt.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. Als je bijvoorbeeld grote hoeveelheden contant geld probeert te storten (meer dan € 10.000), heeft de bank mogelijk aanvullende documentatie nodig om ervoor te zorgen dat het geld uit legale bronnen komt. Maar voor de meeste mensen is contant geld storten bij de bank geen probleem.

Kan contant geld in beslag genomen worden?

Contant geld kan zeker in beslag genomen worden als je niet kan aantonen wat de legale herkomst van het geld is. Als je geld om deze reden in beslag word genomen is dat om: Verdenking op winsten uit strafbare feiten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relevante berichten

Auteur: Kai

Auteur: Kai

Kai Glorie is een erkende expert op het gebied van online geld verdienen. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring heeft hij succesvolle strategieën ontwikkeld om financiële vrijheid te bereiken via diverse online verdienmodellen. Als internetondernemer en marketingspecialist deelt Kai waardevolle inzichten en praktische tips over onderwerpen zoals affiliate marketing, beleggen, e-commerce en passief inkomen. Zijn heldere en toegankelijke schrijfstijl maakt complexe concepten begrijpelijk voor zowel beginners als gevorderden. Vertrouw op Kai's expertise en begeleiding om je weg naar financiële onafhankelijkheid te starten.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *