Is dropshipping legaal?

Is dropshipping legaal? Dropshipping is een populair bedrijfsmodel, maar is dropshipping wel legaal? Wij vertellen je hier alles over in dit artikel!
is dropshipping legaal

Dropshipping illegaal

Is dropshipping illegaal? Nee, dropshipping is niet illegaal. Dropshipping is een legaal bedrijfsmodel. Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij een webshop producten verkoopt die de webshop zelf niet op voorraad heeft. Als de webshop een bestelling binnen krijgt, stuurt de dropshipping webshop de bestelling door naar de leverancier die de producten naar de klanten verstuurd. Het grote voordeel van dropshipping, is dat je er zeer makkelijk mee kunt beginnen en dat je weinig kapitaal nodig hebt om te beginnen met dropshipping

Helaas maken veel mensen ‘misbruik’ van dit businessmodel en veel mensen vragen hierom af of dropshipping illegaal is. Dropshipping is in principe gewoon een webshop waarbij de logistieke kant wordt uitbesteed. Dit maakt dropshipping volledig legaal. 

Ondanks dat dropshipping legaal is gelden er veel veel wetten over het runnen van een webshop waar je je als dropshipper aan moet houden. Door de lage toegangsdrempel kan het zijn dat niet alle dropshippers goed op de hoogte zijn over de regelgeving over webshops. Als je je niet aan de wetten als dropshipper is je dropshipping webwinkel dus wel illegaal. 

Dropshipping verboden

E-commerce zit de laatste jaren in een stijgende lijn, waarbij steeds meer mensen online winkelen. Dropshipping is voor velen een populaire optie geworden, omdat het een goedkope manier is om met e-commerce aan de slag te gaan. Dropshipping is echter niet zonder problemen. Een groot probleem is dat dropshipping vaak wordt verboden door online marktplaatsen zoals Bol.com of Amazon. Dit kan een groot probleem zijn voor degenen die een dropshipping bedrijf proberen op te zetten. Dit komt toch doordat dropshipping een niet zo een goede reputatie heeft in Nederland. Doordat veel mensen gingen dropshippen via AliExpress wordt er bij dropshipping al snel gedacht aan maanden lange levertijden en producten van lage kwaliteit. Dropshipping in Nederland is dus niet verboden, maar op sommige online marktplaatsen wel.

Dropshipping legaal of niet?

Dropshipping is legaal, maar niet elke dropshipping webshop is legaal. Zo dien je aan de wetten van Nederland te voldoen. Om te bekijken of een webshop legaal is hebben wij een overzicht gemaakt van een aantal kenmerken van een dropshipping webshop en gaan we kijken of dat deel van de webshop legaal is. 

Importeren uit China

De afgelopen jaren is dropshipping steeds populairder geworden als bedrijfsmodel voor ondernemers die aan de slag willen met een e-commerce winkel. Er is echter nog steeds enige verwarring over het al dan niet legaal zijn van dropshipping. In dit artikel zullen we eventuele misvattingen uit de weg ruimen en de legaliteit van dropshipping uitleggen. 

Het eerste waar veel over gesproken wordt is of het legaal is om te dropshippen met Chinese producten. Dropshipping via AliExpress is legaal, maar je mag de klant niet misleiden en je moet wel voldoen aan de Nederlandse wetten. Je mag bijvoorbeeld geen namaakartikelen verkopen, artikelen zonder de juiste keurmerken en moet je volgens Inretail binnen 30 dagen leveren als je hier niets over afspreekt. Als je aangeeft dat je levertijd 120 dagen is en iemand besteld is dan is dit gewoon legaal. 

Lange levertijden

Als je in Nederland winkelt, is het belangrijk om je consumentenrechten te kennen. De Nederlandse wet beschermt consumenten op een aantal manieren, van het veiligstellen van producten tot het stellen van regels voor hoe bedrijven met klanten moeten communiceren. Ook staat er in deze wet iets over de levertijd van een webshop. 

Als je een online bedrijf wilt starten, heb je misschien gehoord van dropshipping en heb je je afgevraagd of het legaal is. Dropshipping is een bedrijfsmodel waarin e-commerce ondernemers producten verkopen zonder enige voorraad te hebben. Wanneer een winkeleigenaar een bestelling van een klant ontvangt, neemt hij contact op met de dropshipping leverancier, die de producten vervolgens rechtstreeks naar het adres van de klant verzendt. Dropshipping is legaal in Nederland zolang je je houdt aan de federale en staatswetten. Over de levertijd van sommige dropshipping producten is de meeste discussie of dit legaal is. Een lange levertijd hebben is legaal als je uiteindelijk het product wel levert. Als je het product niet levert dan is dit oplichting en dit is wel illegaal. 

Een webshop beginnen

Dropshipping is een legaal bedrijfsmodel voor e-commerce waarbij online retailers producten verkopen zonder dat ze inventaris hoeven te hebben. Dropshippers kopen producten van fabrikanten of groothandels, die de producten vervolgens namens de detailhandelaar rechtstreeks naar de klant verzenden. Dit businessmodel heeft een aantal voordelen, waaronder lage opstartkosten, flexibiliteit en schaalbaarheid. Als je wilt beginnen met dropshipping dan is de eerste stap natuurlijk een webshop beginnen. Een webshop beginnen klinkt heel simpel, maar heeft zeker een aantal eisen. Zo ben je informatieplichtig als webshop. Je moet het volgende bij je webshop vermelden:

 • Naam onderneming
 • Adres onderneming
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • KvK-nummer
 • BTW-nummer

Ook moet je voldoende informatie geven over een product. Als je dit niet doet dan is je dropshipping webshop illegaal. Dingen die je moet vermelden over een product zijn:

 • Kenmerken product
 • Retourbeleid (Bedenktijd, retouradres, retourprocedure)
 • Verzendbeleid
 • Prijs product inclusief de btw
 • Garantie
 • Betaalmogelijkheden
 • Algemene voorwaarden
 • Privacyverklaring (AVG)

Herroepingsrecht

In Nederland wordt consumentenbescherming erg belangrijk gevonden. De overheid heeft wetten en regels ingevoerd om te voorkomen dat de consument misbruikt wordt door bedrijven. Deze wetten hebben betrekking op een breed scala aan onderwerpen, waaronder productveiligheid, contracten en marketing. Handhaving van deze wetten wordt verzorgd door de Consumentenautoriteit. Als een consument heb je altijd 14 dagen retourrecht. Dit recht is bepaald door de Wet Koop op Afstand

Wet koop op afstand

In Nederland is de consumentenbescherming primair geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Ook diverse wetgevingen dragen bij aan de bescherming van de consument, zoals de Wet op de Verkoop en de Wet op het consumentenkrediet. Ook in het Nederlandse consumentenrecht spelen richtlijnen en verordeningen van de Europese Unie een rol. In het algemeen wil de Nederlandse overheid consumenten beschermen tegen oneerlijke praktijken van bedrijven en ervoor zorgen dat bedrijven eerlijk en transparant handelen. De Rijksoverheid heeft een uitgebreide pagina gemaakt over de Wet Koop op Afstand. Wil je beginnen met je dropshipping webshop? Bekijk dan zeker deze pagina. 

Retouren

In Nederland zijn zowel consumenten als bedrijven wettelijk beschermd. De wetten zijn ontworpen om eerlijkheid en transparantie op de markt te bevorderen. Consumenten hebben recht op informatie, bescherming tegen oneerlijke praktijken en compensatie als ze worden misleid of oneerlijk worden behandeld. Bedrijven zijn verplicht om nauwkeurige informatie over hun producten en diensten te verstrekken, en ze mogen geen oneerlijke praktijken gebruiken om hun goederen of diensten te verkopen. 

Omdat inschatten hoe een product eruit ziet moeilijk kan zijn als je besteld bij een webwinkel mag je altijd het product binnen 14 dagen retour sturen. Als je een dropshipper bent mag je niet je Chinese leverancier als retouradres opgeven (Behalve als jij de verzendkosten betaald). Mogen jouw klanten hun producten niet retour sturen? Dan ben je illegaal bezig. 

Wat is AVG?

Wetten voor online winkels zijn belangrijk om de consument te beschermen. Door ervoor te zorgen dat online winkels deze wetten naleven, kunnen consumenten er zeker van zijn dat hun rechten worden beschermd. Deze wetten helpen er ook voor te zorgen dat online winkels eerlijk en transparant zijn in hun omgang met consumenten. De AVG is ook een belangrijke wet voor webshops. De AVG is de Autoriteit Persoonsgegevens. Als je een bestelling ontvangt ontvang je ook persoonsgegevens. Je moet op je website aangeven hoe je deze persoonsgegevens beschermt en je mag deze persoongegevens niet misbruiken. Doe je dit wel? Dan ben je illegaal bezig als dropshipper. 

Wat zijn de algemene voorwaarden?

In de wereld van vandaag wordt online winkelen steeds populairder. Er zijn echter nog steeds veel wetten die online winkels reguleren. Deze wetten zijn belangrijk om in gedachten te houden wanneer je online winkelt, omdat ze kunnen helpen je rechten als consument te beschermen.

Als dropshipper is het handig om ook een algemene voorwaarden te hebben. Dit is een soort van contract waar een koper mee akkoord gaat waar heel jouw beleid in staat. De algemene voorwaarden is niet verplicht, maar kan een hoop gedoe schelen.

Verbod op namaak producten

Met de toenemende populariteit van online winkelen, voeren veel staten nu wetten in die specifiek online winkels reguleren. Deze wetten vereisen over het algemeen dat online retailers duidelijk informatie plaatsen over hun beleid, voorwaarden en gebruiksvoorwaarden. Ze regelen ook vaak het betalingsproces, retour- en omruilprocedures en andere aspecten van online winkelen. Door online winkels te verplichten zich aan specifieke wetten te houden, hopen staten consumenten te beschermen en een eerlijke en veilige online winkelervaring te garanderen.

Als je dropshipt vanuit AliExpress kan het zo zijn dat je geen originele producten verkoopt. Namaakproducten verkopen gebeurt vaak vanuit AliExpress, maar is hartstikke verboden. Verkoop dus absoluut geen namaakproducten.

namaak producten verkopen is illegaal
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relevante berichten

Hoe werkt dropshipping

Hoe werkt dropshipping?

Hoe werkt dropshipping? Wij leggen het uit in dit artikel! Wat is dropshipping en hoe werkt het? Hoe werkt dropshipping? Dropshipping is een populair verkoopmodel

Lees verder »
dropshipping beginnen

Dropshipping beginnen

Dropshipping beginnen Dropshipping beginnen? Wij hebben een concreet stappenplan gemaakt.  Beginnen met dropshipping Dropshipping beginnen? In dit artikel hebben wij een stappenplan gemaakt om te

Lees verder »
Wie is Joshua Kaats?

Wie is Joshua Kaats?

Wie is Joshua Kaats en wat is zijn vermogen? Joshua Kaats, je hoort de naam steeds vaker voorbij komen waarschijnlijk, maar wie is Joshua Kaats?

Lees verder »
Inkopen bij leverancier

Inkopen bij een leverancier

Inkopen bij leverancier Wil je een webshop of winkel beginnen? Dan eerste stap het vinden van een goede leverancier of groothadel. Wat is een leverancier?

Lees verder »
Auteur: Emiel

Auteur: Emiel

Dit artikel is geschreven door Emiel. Emiel is een Business student die passie heeft voor online ondernemen. Emiel schrijft voor Extraeuros.nl artikelen over online ondernemen en over online geld verdienen. Emiel schrijft graag over zijn ervaringen met cryptocurrency's, beleggen, dropshipping en affiliate marketing.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je originele dropshipping producten verkopen? Meld je dan hierboven gratis aan voor Printful en begin te verkopen met print on demand.

Andere dropshipping posts

GRATIS € 10.000 dropshipping handleiding ontvangen?

Meld je aan en ontvang een compleet stappenplan om te beginnen inclusief dropshipping niches, dropshipping leveranciers.

extraeuros dropshipping handleiding