fbpx

Dropshipping legaal

Is dropshipping legaal? Dropshipping is een populair bedrijfsmodel, maar is dropshipping wel legaal? Wij vertellen je hier alles over in dit artikel!
is dropshipping legaal

Dropshipping illegaal

Is dropshipping illegaal? Nee, dropshipping is niet illegaal. Dropshipping is een legaal bedrijfsmodel. Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij een webshop producten verkoopt die de webshop zelf niet op voorraad heeft. Als de webshop een bestelling binnen krijgt, stuurt de dropshipping webshop de bestelling door naar de dropshipping leverancier die de producten naar de klanten verstuurd. Het grote voordeel van dropshipping, is dat je er makkelijk mee kunt beginnen omdat je weinig geld nodig hebt om te beginnen met dropshipping

Wil je beginnen met dropshipping? Download dan zeker mijn gratis dropshipping handleiding. En leer helemaal gratis hoe jij kunt beginnen met dit legale verdienmodel.

Dropshipping is dus legaal, maar helaas maken veel mensen ‘misbruik’ van dit businessmodel en veel mensen vragen hierom af of dropshipping illegaal is. Dropshipping is in principe gewoon een webshop waarbij de logistieke kant wordt uitbesteed aan een externe leverancier. Als je je als dropshipping webshop aan alle regels houdt, is dit dus volledig legaal. 

Ondanks dat dropshipping legaal is gelden er veel veel wetten over het runnen van een webshop waar je je als dropshipper aan moet houden. Doordat eigenlijk iedereen een dropshipping webshop kan beginnen kan het zo zijn dat niet alle dropshippers goed op de hoogte zijn van alle wetten die er gelden (consumentenrechten). Als je je niet aan de wetten als dropshipper is je dropshipping webwinkel dus wel illegaal bezig. 

Dropshipping legaal of niet?

Dropshipping is legaal, maar niet elke dropshipping webshop is legaal. Zo dien je aan de wetten van Nederland te houden. Om te bekijken of een webshop legaal is hebben wij een overzicht gemaakt van een aantal kenmerken van een dropshipping webshop en gaan we kijken of dat deel van de webshop legaal is. Let wel op: Wij zijn geen juridische website, dus kijk de wetten goed na bij betrouwbare juridische partijen. 

Importeren uit China

De afgelopen jaren is dropshipping steeds populairder geworden als bedrijfsmodel voor ondernemers die aan de slag willen met een webshop. Er is nog steeds enige verwarring over het al dan niet legaal zijn van dropshipping. 

Het eerste waar veel over gesproken wordt is of het legaal is om te dropshippen met Chinese producten. Dropshipping via AliExpress is legaal, maar je mag de klant niet misleiden en je moet wel voldoen aan de Nederlandse wetten. Je mag bijvoorbeeld geen namaakartikelen verkopen, artikelen zonder de juiste keurmerken en moet je volgens Inretail binnen 30 dagen leveren als je hier niets over afspreekt. Als je aangeeft dat je levertijd 120 dagen is en iemand besteld is dan is dit gewoon legaal. 

Lange levertijden

Als je in Nederland winkelt, is het belangrijk om je consumentenrechten te kennen. De Nederlandse wet beschermt consumenten op een aantal manieren, van het veiligstellen van producten tot het stellen van regels voor hoe bedrijven met klanten moeten communiceren. Ook staat er in deze wet iets over de levertijd van een webshop. 

Als je een webshop wilt beginnen, heb je misschien gehoord van dropshipping en heb je je afgevraagd of het legaal is. Het eerste illegale wat je kan doen, is je niet een levertijd vermelden en dan langer dan 30 dagen doen over de verzending van het product. Vermeld dus bij je product altijd een levertijd waar je je aan kunt houden. 

Een webshop beginnen

Als je wilt beginnen met dropshipping dan is de eerste stap natuurlijk een webshop beginnen. Een webshop beginnen klinkt heel simpel, maar heeft zeker een aantal eisen. Zo ben je informatieplichtig als webshop. Je moet het volgende bij je webshop vermelden:

 • Naam onderneming
 • Adres onderneming
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • KvK-nummer
 • BTW-nummer

Ook moet je voldoende informatie geven over een product. Als je dit niet doet dan is je dropshipping webshop illegaal. Dingen die je moet vermelden over een product zijn:

 • Kenmerken product
 • Retourbeleid (Bedenktijd, retouradres, retourprocedure)
 • Verzendbeleid
 • Prijs product inclusief de btw
 • Garantie
 • Betaalmogelijkheden
 • Algemene voorwaarden
 • Privacyverklaring (AVG)

Herroepingsrecht

In Nederland wordt consumentenbescherming erg belangrijk gevonden. De overheid heeft wetten en regels ingevoerd om te voorkomen dat de consument misbruikt wordt door bedrijven. Deze wetten hebben betrekking op een breed scala aan onderwerpen, waaronder productveiligheid, contracten en marketing. Handhaving van deze wetten wordt verzorgd door de Consumentenautoriteit. Als een consument heb je altijd 14 dagen retourrecht. Dit recht is bepaald door de Wet Koop op Afstand. Als je een webshop hebt mogen klanten dus binnen 14 dagen zonder reden het product terugsturen naar jou. Als je dit niet accepteerd ben je illegaal bezig. 

Wet koop op afstand

In Nederland is de consumentenbescherming primair geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Ook diverse wetgevingen dragen bij aan de bescherming van de consument, zoals de Wet op de Verkoop en de Wet op het consumentenkrediet. Ook in het Nederlandse consumentenrecht spelen richtlijnen en verordeningen van de Europese Unie een rol. Over het algemeen wil de Nederlandse overheid consumenten beschermen tegen oneerlijke praktijken van bedrijven en ervoor zorgen dat bedrijven eerlijk en transparant handelen. De Rijksoverheid heeft een uitgebreide pagina gemaakt over de Wet Koop op Afstand. Wil je beginnen met je dropshipping webshop? Bekijk dan zeker deze pagina. 

Wat is de wet koop op afstand?

Retouren

Omdat inschatten hoe een product eruit ziet moeilijk kan zijn als je besteld bij een webwinkel mag je altijd het product binnen 14 dagen retour sturen. Als je een dropshipper bent mag je niet je Chinese leverancier als retouradres opgeven (Behalve als jij de verzendkosten betaald). Mogen jouw klanten hun producten niet retour sturen? Dan ben je illegaal bezig. 

Wat is AVG?

De AVG is ook een belangrijke wet voor webshops. De AVG is de Autoriteit Persoonsgegevens. Als je een bestelling ontvangt ontvang je ook persoonsgegevens. Je moet op je website aangeven hoe je deze persoonsgegevens beschermt en je mag deze persoongegevens niet misbruiken. Doe je dit wel? Dan ben je illegaal bezig als dropshipper. 

Illustratie van dropshipping op de vraag: is dropshipping legaal?

Wat zijn de algemene voorwaarden?

In de wereld van vandaag wordt online winkelen steeds populairder. Er zijn echter nog steeds veel wetten die webshops reguleren. Deze wetten zijn belangrijk om in gedachten te houden wanneer je online winkelt, omdat ze kunnen helpen je rechten als consument te beschermen.

Als dropshipper is het handig om ook een algemene voorwaarden te hebben. Dit is een soort van contract waar een koper mee akkoord gaat waar heel jouw beleid in staat. De algemene voorwaarden is niet verplicht, maar kan een hoop gedoe schelen.

Verbod op namaak producten

Als je dropshipt vanuit AliExpress kan het zo zijn dat je geen originele producten verkoopt. Namaakproducten verkopen gebeurt vaak vanuit AliExpress, maar is hartstikke verboden. Verkoop dus absoluut geen namaakproducten dit is illegaal. 

Auteur: Emiel

Auteur: Emiel

Dit artikel is geschreven door Emiel. Emiel is een Business student die passie heeft voor online ondernemen. Emiel schrijft voor Extraeuros.nl artikelen over online ondernemen en over online geld verdienen. Emiel schrijft graag over zijn ervaringen met cryptocurrency's, beleggen, dropshipping en affiliate marketing.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je originele dropshipping producten verkopen? Meld je dan hierboven gratis aan voor Printful en begin te verkopen met print on demand.

Andere dropshipping posts

GRATIS € 10.000 dropshipping handleiding ontvangen?

Meld je aan en ontvang een compleet stappenplan om te beginnen inclusief dropshipping niches, dropshipping leveranciers.

extraeuros dropshipping handleiding