Wat is Chainlink?
Wat is LINK?
LINK is een digitaal bezit dat het Chainlink netwerk aandrijft. Het wordt gebruikt om knooppuntoperators te betalen voor het leveren van gegevens en diensten aan smart contracten op het netwerk. LINK is een ERC-20-token en kan worden opgeslagen in elke crypto wallet die Ethereum-tokens ondersteunt.
Het LINK-netwerk is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat op blockchain gebaseerde smart contracten verbindt met off-chain gegevensbronnen. Hierdoor kunnen gegevens veilig worden doorgegeven aan en uit op blockchain gebaseerde applicaties, die anders geïsoleerd zouden zijn van de rest van het internet.
Chainlink was één van de eerste projecten die op Ethereum voortbouwde en is sinds 2015 operationeel. Het team achter Chainlink bestaat uit ervaren ontwikkelaars die betrokken zijn geweest bij andere succesvolle projecten zoals Swarm City en Web3 Foundation.
Chainlink valt onder de categorie altcoins.
Chainlink (LINK)
Als je geïnteresseerd bent in cryptocurrency, heb je misschien gehoord van deze crypto. Dus wat is het?
LINK is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat gegevens levert aan smart contracten op de Ethereum blockchain. Met andere woorden, het is een manier om externe gegevensbronnen (orakels) te verbinden met op blockchain gebaseerde applicaties (smart contracten). Hierdoor kunnen die applicaties communiceren met gegevens uit de echte wereld, zoals weersomstandigheden of aandelenkoersen.
Waarom is dit handig? Laten we zeggen dat je een smart contract wilde maken dat verzekeringsclaims automatisch zou uitbetalen als de temperatuur een bepaalde drempel overschreed. Met deze crypto zou je dat smart contract kunnen verbinden met een orakel dat nauwkeurige temperatuurgegevens zou leveren. Zo weet je zeker dat het contract alleen wordt uitbetaald als het echt warm is buiten!
Hoe werkt deze crypto?
Deze crypto is een gedecentraliseerd Oracle netwerk dat betrouwbare, fraudebestendige inputs en outputs biedt voor smart contracten op elke blockchain. Deze crypto kan dit bereiken door een gedecentraliseerd netwerk van knooppunten te creëren die gegevens uit off-chain gegevensbronnen kunnen ophalen en die gegevens vervolgens naar de blockchain kunnen verspreiden.
Om een smart contract uit te voeren, heeft het eerst invoergegevens nodig. Deze invoergegevens kunnen van veel verschillende plaatsen komen, maar moeten op de een of andere manier worden opgehaald. Dat is waar orakels binnenkomen. Een orakel is gewoon een stukje software dat externe gegevens kan ophalen en in een blockchain omgeving kan brengen.
Deze crypto gaat nog een stap verder door niet slechts één gecentraliseerd orakel te hebben, maar eerder meerdere Oracles verspreid over de wereld in wat een gedecentraliseerd Oracle-netwerk (DON) wordt genoemd.
Hoe kom je aan deze crypto?
Deze crypto (LINK) is een gedecentraliseerd Oracle-netwerk dat betrouwbare, fraudebestendige gegevens en invoer voor smart contracten op elke blockchain biedt. Het is één van de meest populaire DeFi-protocollen in het Ethereum-ecosysteem met een waarde van meer dan $ 13 miljard in LINK.
Er zijn een paar verschillende manieren om deze crypto te krijgen.
De meest gebruikelijke manier is om het eenvoudig te kopen op bij een crypto broker of crypto app zoals Binance of Coinbase. Een andere manier is om het te verdienen door uit te zetten of liquiditeit te bieden op een gedecentraliseerde beurs zoals Uniswap of Balancer. Ten slotte kunnen sommige projecten LINK-tokens distribueren als beloning voor het op de een of andere manier deelnemen aan hun ecosysteem (bijvoorbeeld het bijdragen van code, het schrijven van artikelen, enz.).
Is deze crypto veilig?
LINK is een gedecentraliseerd Oracle-netwerk dat betrouwbare, fraudebestendige inputs en outputs biedt voor complexe smart contracten op elke blockchain.
Omdat deze crypto gedecentraliseerd is, is het niet onderworpen aan de controle van een enkele entiteit, waardoor het beter bestand is tegen fraude of corruptie. Bovendien zijn Chainlink knooppunten beloningen met LINK tokens voor het verstrekken van nauwkeurige gegevens, dus er is een stimulans voor knooppunten om eerlijk te blijven. Over het algemeen maken deze functies Chainlink crypto veilig en betrouwbaar.
Wat kun je met LINK?
Met deze crypto kan op verschillende manieren worden gebruikt. Een manier is om het te gebruiken als een digitale valuta, zoals Bitcoin. Je kunt deze crypto ook gebruiken om goederen en diensten te kopen en verkopen. Een andere manier om deze crypto te gebruiken, is door het als een investering te houden.
Wat zijn de voordelen?
Als je op zoek bent naar een uitgebreide lijst van de voordelen van deze crypto, dan ben je hier aan het juiste adres. Hier zijn slechts een paar redenen waarom deze crypto een van de meest populaire cryptocurrency’s op de markt is:
- Beveiliging: Een van de grootste voordelen van LINK is de beveiliging. De cryptocurrency maakt gebruik van zowel smart contracten als cryptografische handtekeningen om ervoor te zorgen dat alle transacties veilig zijn. Dit maakt het veel moeilijker voor hackers om jouw geld of informatie te stelen.
- Decentralisatie: Een ander voordeel van Chainlink is dat het gedecentraliseerd is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die de valuta controleert. In plaats daarvan wordt het beheerd door een netwerk van computers verspreid over de hele wereld. Dit maakt het veel minder waarschijnlijk dat de valuta onderhevig zal zijn aan manipulatie of fraude.
- Slimme contracten (Ook wel smart contracts genoemd): LINK gebruikt slimme contracten om verschillende digitale valuta’s met elkaar te verbinden. Deze contracten worden gemaakt en opgeslagen in blockchain-technologie. Ze bevatten digitale activa die kunnen worden gebruikt als onderpand voor leningen of andere transacties.
Wat zijn de nadelen?
Chainlink is een gedecentraliseerde Oracle service, wat betekent dat het op blockchain gebaseerde slimme contracten verbindt met gegevens uit de echte wereld. Hoewel dit Chainlink een ongelooflijk handige tool voor ontwikkelaars maakt, zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van het platform.
Eén van de grootste nadelen van deze crypto zijn de schaalbaarheidsproblemen. Omdat deze crypto afhankelijk is van externe gegevensbronnen, kan een toenemend transactievolume het netwerk snel overbelasten. Dit kan leiden tot hoge transactiekosten en lange wachttijden voor gebruikers.
Een ander nadeel van deze crypto is dat het nog een relatief nieuw platform is. Dit betekent dat er minder ontwikkelaars zijn die bekend zijn met het platform en zijn unieke eigenaardigheden. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn om iemand te vinden die je kan helpen als je problemen ondervindt tijdens het gebruik van LINK.
Kan je Chainlink minen?
LINK is een gedecentraliseerd Oracle-netwerk dat betrouwbare, fraudebestendige gegevens en invoer voor slimme contracten op elke blockchain biedt.
Kun je deze crypto minen? Ja, je kunt Chainlink minen. Om dit te doen, moet je een volledig knooppunt opzetten met een aanzienlijk aantal LINK (10.000 of meer). Zodra je jouw node in gebruik heeft, kunt je beginnen met het inzetten van jouw LINK en beloningen verdienen voor het verstrekken van gegevens aan het netwerk.
LINK is het native token van het Chainlink netwerk en wordt gebruikt om node operators te betalen voor het leveren van gegevens aan smart contracten. Wanneer je LINK uitzet, plaatst je in wezen jouw tokens als onderpand om beloningen te verdienen. Hoe meer LINK je inzet, hoe hoger de beloningen zullen zijn.
Geschiedenis
Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat betrouwbare, veilige en fraudebestendige gegevens levert aan slimme contracten op elke blockchain. Oracles zijn services van derden die gegevens aan blockchains leveren.
Deze crypto is in 2014 gemaakt door Sergey Nazarov en Steve Ellis. Het Chainlink-netwerk ging in juni 2017 live. Het is geschreven in Golang en Rust.
Het native token van het Chainlink-netwerk is LINK. Het is een ERC20-token dat wordt gebruikt om node-operators te betalen voor het verstrekken van gegevens aan smart contracten. LINK wordt ook gebruikt als onderpand door knooppuntoperators.
Welke technologie zit er achter Chainlink?
Chainlink is een gedecentraliseerd Oracle-netwerk dat betrouwbare, fraudebestendige inputs en outputs biedt voor complexe slimme contracten op elke blockchain. Het staat erom bekend veilige smart contracten op Ethereum mogelijk te maken. Chainlink kan echter worden gebruikt op elke blockchain die slimme contracten ondersteunt.
Chainlink is gemaakt door Sergey Nazarov, met als doel het connectiviteitsprobleem tussen blockchains en off-chain data op te lossen. Slimme contracten zijn alleen zo nuttig als de gegevens waarop ze vertrouwen – als die gegevens onnauwkeurig zijn, werkt het contract niet zoals bedoeld.
Wie is de bedenker van Chainlink?
Sergey Nazarov is mede-oprichter en CEO van LINK, een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat betrouwbare gegevens levert aan slimme contracten. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring op het gebied van cybersecurity en heeft gewerkt aan projecten voor het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Verenigde Naties. Voorafgaand aan Chainlink was Sergey de Chief Security Officer bij SecureKey Technologies.
Het koppelen van slimme contracten aan externe gegevensbronnen is essentieel voor hun bruikbaarheid, maar het creëert ook een nieuwe aanvalsvector. Als een orakel dat gegevens aan een contract verstrekt, wordt gecompromitteerd, kan het contract ook worden gemanipuleerd. Daarom richt Chainlink zich op beveiliging, decentralisatie en fraudebestendigheid. Het project werd in 2014 gelanceerd door Sergey Nazarov en Steve Ellis en was vanaf 2017 beschikbaar.
Chainlink versus Bitcoin
Als het gaat om cryptocurrency, zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Twee van de meest populaire zijn Bitcoin en deze crypto. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Hier is een vergelijking van de twee:
LINK is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat gegevens levert aan smart contracten op de Ethereum-blockchain. Het wordt gebruikt om off-chain databronnen (zoals weer, financiële data, etc.) te verbinden met slimme Ethereum contracten. Dit maakt complexere contracten mogelijk die kunnen worden uitgevoerd op basis van real-world data.
Bitcoin daarentegen is een gedecentraliseerde digitale valuta die peer-to-peer-technologie gebruikt om betalingen te vergemakkelijken. Het is niet gebonden aan een centrale bank of autoriteit. Bitcoin kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen of om te ruilen voor andere valuta.
Bitcoin en LINK hebben dus twee verschillende funcities en visies.
Crypto exchanges
Als je hebt besloten dat Chainlink (LINK) echt iets voor jou is en je het graag wilt kopen heerst er nog de vraag bij welke exchange je het beste Chainlink (LINK) kunt kopen. Drie goede crypto exchanges zijn:
- Bitvavo (0,25% transactiekosten)
- eToro (1% transactiekosten)
- Binance (0,10% transactiekosten)
- Bitpanda
- Coinbase
- Coinmerce
Chainlink (LINK) koers
Meer cryptocurrency's ontdekken?
Waarom een crypto crash?
Waarom een crypto crash? Lees het in dit artikel! Cryptocurrency’s
Wat is de blockchain?
De blockchain is een nieuw soort database waarin transacties opgeslagen