fbpx

Wat is crypto?

Wat is crypto? Wij leggen jou dit simpel uit!

Wat is crypto

Wat is cryptocurrency?

Wat is crypto? Cryptocurrency is een digitaal of virtueel activum dat oorspronkelijk is ontworpen om als betaalmiddel of als ruilmiddel te werken. Het gebruikt cryptografie om zijn transacties te beveiligen en om de creatie van nieuwe eenheden te controleren. Cryptocurrency’s zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onderworpen zijn aan controle door de overheid of financiële instellingen. Bij de meeste cryptocurrency’s zijn dan ook maar twee partijen betrokken (De zender en de ontvanger), wat ook wel peer-to-peer genoemd wordt. Cryptocurrency’s kunnen gezien worden als het nieuwe contant geld omdat er weinig toezicht op is. 

Juist doordat er weinig toezicht op is is de transactiesnelheid van crypto erg hoog in vergelijking met traditioneel geld. Als je bijvoorbeeld geld zou overmaken naar China via de Nederlandse bank zal het enkele dagen duren voordat het overgemaakt is. Als dit daarentegen met crypto doet zoals Bitcoin ontvangt de ontvanger het geld al binnen enkele seconde of minuten. Daarnaast is het betalen met crypto ook nog eens goedkoper. 

Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, is gemaakt in 2009. Sindsdien zijn er talloze andere cryptocurrency’s gemaakt, andere cryptocurrency’s dan Bitcoin worden ook wel alt coins genoemd. Cryptocurrency’s worden vaak verhandeld via crypto brokers of via exchanges en kunnen ook worden gebruikt om goederen en diensten te kopen.

Cryptocurrency’s worden vaak geprezen om hun veiligheid en anonimiteit. Omdat ze echter niet worden gereguleerd door overheden of financiële instellingen, kunnen ze volatiele en risicovolle beleggingen zijn. Crypto wordt door de meeste mensen nog gezien als een hype en niet als het geld van de toekomst. Dit is eigenlijk zonde omdat crypto vele voordelen kent. 

Ondanks dat cryptocurrency’s oorspronkelijk bedoeld zijn als betaalmiddel worden ze voornamelijk gebruikt als investering. Mensen kopen cryptocurrency’s in de hoop dat ze meer waard worden. Dit handelen in crypto is erg populair door de hevige schommelingen in de koers. Hierdoor kan je geld ineens een stuk meer (of minder) waard zijn. 

Voordelen van crypto

Nu je antwoord hebt op de vraag wat is crypto vraag je je natuurlijk af wat de voordelen precies zijn van crypto. Waarom is crypto zo populair? Cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum worden elke dag populairder. Hier zijn een paar voordelen van beleggen in cryptocurrency’s.

  • Cryptocurrency’s zijn wereldwijd. Ze kunnen door iedereen, waar ook ter wereld, worden gebruikt. Er zijn geen grenzen met cryptocurrency’s. Het voordeel hiervan is dat je naar overal in de wereld je cryptocurrency’s kunt overboeken zonder dure transactiekosten of lange wachttijden.
  • Ze zijn ook gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die ze controleert (Zoals een overheid of een bank).
  • Er is geen risico op censuur: omdat er geen enkele entiteit is die de controle heeft over cryptocurrency’s, kunnen ze niet worden gecensureerd. Als een overheid bijvoorbeeld wil voorkomen dat haar burgers Bitcoin gebruiken, kan ze niet zomaar het Bitcoin netwerk afsluiten.
  • Er is geen risico op inflatie: Cryptocurrency’s kunnen niet worden afgedrukt zoals fiat-valuta’s (zoals USD of EUR). Zo zijn er van cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Litecoin maar een beperkte hoeveelheid.

Nadelen van crypto

Cryptocurrency heeft verschillende nadelen die de wijdverbreide acceptatie ervan kunnen belemmeren. Een van die problemen is de volatiele prijs. De waarde van Bitcoin, bijvoorbeeld, schommelde enorm sinds het voor het eerst werd gecreëerd in 2009 en doet dit nog steeds tot de dag van vandaag.

Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om als betaling te accepteren, omdat ze nooit zeker weten hoeveel het waard zal zijn als ze het ontvangen. Je kunt als bedrijf geen betalingen ontvangen van een betaaleenheid die soms drie keer minder waard is. 

Cryptocurrency is ook gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen enkele autoriteit is die toezicht houdt. Dit gebrek aan regelgeving stelt beleggers bloot aan fraude en oplichting. 

Ten slotte is cryptocurrency nog steeds een relatief nieuwe technologie, wat betekent dat er nog niet genoeg handelaren zijn die het als betaling accepteren om het voor veel mensen een haalbare optie te maken. Veel mensen zijn nog bang voor crypto en durven het risico nog niet te nemen. 

Wie houdt toezicht op crypto?

Crypto is een digitale of een virtueel betaalmiddel dat cryptografie gebruikt voor beveiliging. Een cryptocurrency is vanwege deze beveiligingsfunctie moeilijk te vervalsen. Een bepalend kenmerk van een cryptocurrency, en misschien wel de meest innemende allure, is het organische karakter ervan; het wordt niet uitgegeven door een centrale autoriteit, waardoor het in theorie immuun is voor overheidsinmenging of manipulatie

Door dit karakter kan de overheid moeilijk overzicht houden op de cryptocurrency’s markt. Hierdoor moeten crypto brokers en exchanges aan strenge eisen voldoen om gereguleerd te worden door een overheid. Als ze niet gereguleerd worden door een overheid dan kan het zijn dat je je cryptocurrency’s niet kan opnemen omdat je bank de broker niet accepteert. Zo heeft de broker Binance hier veel problemen mee.

Cryptocurrency’s zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onderworpen zijn aan controle door de overheid of financiële instellingen. 

Hoewel crypto een wereldwijd fenomeen is, is er geen centrale autoriteit die er toezicht op houdt. In plaats daarvan spelen verschillende entiteiten verschillende rollen bij het waarborgen van de goede werking van het ecosysteem.

Hoe werkt crypto?

Cryptocurrency’s maken gebruik van blockchain technologie, een gedistribueerd grootboeksysteem dat transacties registreert in een grootboek. Blockchain technologie zorgt ervoor dat cryptocurrency’s gedecentraliseerd en veilig kunnen zijn. 

Crypto transacties worden geverifieerd door netwerkknooppunten door middel van cryptografie en vastgelegd in een openbaar verspreid grootboek dat de blockchain wordt genoemd. Crypto knooppunten valideren transacties door complexe wiskundige problemen op te lossen, en zo worden nieuwe crypto’s gemaakt. Miners proberen deze transacties te vinden en als ze een juiste transactie hebben deze toe te voegen aan de blockchain.

Hoewel crypto misschien ingewikkeld lijkt, is het eigenlijk vrij eenvoudig als je de basis begrijpt. Cryptocurrency’s bieden een unieke en innovatieve manier van betalen die veel voordelen heeft ten opzichte van traditionele fiat valuta’s.

Hoe is crypto ontstaan?

Crypto staat voor cryptografie, wat de praktijk is van veilige communicatie in aanwezigheid van derden. Cryptografie wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder e-mail, het delen van bestanden en beveiligde communicatie. 

Crypto is oorspronkelijk bedacht om te dienen als een betaalmiddel. Mensen zochten een manier om op een veilige en transparante manier te handelen zonder allerlei tussenpersonen. Toen is in 2009 de eerste crypto uitgebracht: De Bitcoin. 

Waar wordt crypto voor gebruikt?

Cryptocurrency’s worden voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder aankopen doen, geld overmaken en betalen voor goederen en diensten. Cryptocurrency’s kunnen ook worden gebruikt om andere belegginsinstrumenten te kopen, zoals forexaandelen, obligaties en vastgoed. Cryptocurrency’s worden op dit moment het meeste gebruikt als investering. Beleggers kopen cryptocurrency’s in de hoop dat het meer waard zal worden.

Cryptocurrency’s worden ook gebruikt om leningen en kredietlijnen te verstrekken. In sommige gevallen worden cryptocurrency’s gebruikt om startups en andere zakelijke ondernemingen te financieren. Cryptocurrency’s kunnen ook worden gebruikt om te doneren aan goede doelen en andere doelen.

Waar kun je crypto kopen?

Wat is crypto precies weet je nu, maar hoe kom je eraan? Je kunt op verschillende manieren aan crypto komen. De meest voorkomende manier is door crypto te kopen bij een crypto broker. Hierbij maak je een account aan bij een crypto broker, stort je geld naar je account en kun je crypto gaan kopen.

De tweede manier om aan crypto te komen is door crypto te minen. Het minen van crypto is het creëren van nieuwe blokken op de blockchain van een crypto. Je lost als het ware met speciale computers ingewikkelde formules op om dit blok als eerste te bemachtigen. In 1 blok van de blockchain zitten dan een aantal crypto’s. Zo zit er in een Bitcoin blok 6,25 Bitcoins. 

Een andere manier om aan crypto te komen is door het te krijgen. Je kunt het als betaling accepteren van andere mensen. 

Waar bewaar je crypto?

Er zijn een paar verschillende manieren om je cryptocurrency veilig te bewaren. Eén manier is om het op een fysiek apparaat op te slaan, zoals een USB stick of een computer. Je kunt je cryptocurrency ook opslaan in een online wallet, een website die jouw privésleutels voor jou opslaat. Een online wallet waar je cryptocurrency’s opslaat, wordt ook wel een wallet genoemd. Daarnaast kun je ook voor kiezen om een paper wallet te nemen of een offline wallet. 

De meest gebruikelijke manier om crypto op te slaan is door het op je broker account te houden. De plek waar het staat bij de broker word ook wel een online wallet genoemd. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer over crypto lezen?

Auteur: Kai

Auteur: Kai

Kai Glorie is een erkende expert op het gebied van online geld verdienen. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring heeft hij succesvolle strategieën ontwikkeld om financiële vrijheid te bereiken via diverse online verdienmodellen. Als internetondernemer en marketingspecialist deelt Kai waardevolle inzichten en praktische tips over onderwerpen zoals affiliate marketing, beleggen, e-commerce en passief inkomen. Zijn heldere en toegankelijke schrijfstijl maakt complexe concepten begrijpelijk voor zowel beginners als gevorderden. Vertrouw op Kai's expertise en begeleiding om je weg naar financiële onafhankelijkheid te starten.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *