Wat is Blockchain?: Een gedistribueerde database
Een blockchain is een gedistribueerde database die veilige, transparante en fraudebestendige archivering mogelijk maakt. Een blockchain is een digitaal grootboek van alle cryptocurrency transacties. Het groeit voortdurend omdat er “voltooide” blokken aan worden toegevoegd met een nieuwe reeks opnames. Elk blok bevat een cryptografische hash van het vorige blok, een tijdstempel en transactiegegevens. Bitcoin knooppunten gebruiken de blokketen om legitieme Bitcoin-transacties te onderscheiden van pogingen om munten opnieuw uit te geven die al ergens anders zijn uitgegeven.
Een belangrijk kenmerk van blockchains is dat ze onveranderlijk zijn – zodra gegevens naar een blockchain zijn geschreven, kunnen deze niet meer worden gewijzigd of verwijderd. Dit maakt blockchains een ideaal platform voor het opslaan van gevoelige gegevens zoals medische dossiers of steminformatie.
Crypto mining is simpel gezegd, het proberen toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Als er een nieuw blok wordt toegevoegd zitten hier een aantal cryptocurrency’s in. Deze cryptocurrency’s worden toegevoegd aan de blockchain en zijn eigendom van de miners. In een blok van Bitcoin zit bijvoorbeeld 6,.25 Bitcoins. Dit was eerst 12.5 Bitcoin, maar Bitcoin heeft dit gehalveerd bij de Bitcoin halving. De crypto die is gemined wordt vervolgens toegevoegd aan de crypto wallet van de miners.
Bij de blockchain wordt snel al gedacht aan cryptocurrency, maar de blockchain wordt niet alleen maar gebruikt voor crypto. De blockchain is een hele veilige soort database die ook gebruikt word voor de uitwisseling van zaken zoals diploma’s of certificaten.Â
Voordelen van Blockchain: decentralisatie & beveiliging
Naarmate de wereld meer en meer digitaliseert, neemt het belang van gegevensbeveiliging toe. Met blockchain-technologie kunnen bedrijven er zeker van zijn dat hun gegevens veilig zijn. Blockchain is een gedecentraliseerd platform dat veilige transacties mogelijk maakt zonder tussenkomst van een derde partij. Dit betekent dat er geen centraal storingspunt is en geen enkele entiteit die de gegevens kan controleren of ermee kan knoeien.
Blockchain biedt ook transparantie en onveranderlijkheid. Doordat alle transacties in een grootboek worden opgeslagen, kan iedereen ze inzien. Deze transparantie kan helpen om vertrouwen tussen partijen op te bouwen en ervoor te zorgen dat alle transacties eerlijk worden uitgevoerd. Bovendien, als een transactie eenmaal aan de blockchain is toegevoegd, kan deze niet meer worden gewijzigd of verwijderd, wat een extra beveiligingsniveau biedt.
Over het algemeen biedt blockchain een aantal voordelen als het gaat om beveiliging en decentralisatie.
Op de blockchain is geen middelpunt. Alle blokken hebben in zekere zin met elkaar te maken en hebben informatie van elkaar. Doordat elk blok informatie van een ander blok heeft, ontstaat er een soort van ketting. Doordat de blockchain geen middelpunt heeft is het zeer moeilijk te hacken omdat er onvoldoende onduidelijk is waar een hacker moet beginnen en je nergens op één punt binnen kunt komen.Â
Een ander voordeel van de blockchain is dat er geen toezicht gehouden kan worden op transacties. Hierdoor kunnen transacties anoniem uitgevoerd worden. Cryptocurrency werken meestal peer-to-peer. Peer-to-peer betekend dat er een uitwisseling plaatsvind tussen twee personen waar geen derde partij zoals een bank bij betrokken is.Â
Gebruik cases voor Blockchain: cryptocurrency, slimme contracten en stemmen
Cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum worden aangedreven door blockchain-technologie. Blockchain is een gedistribueerd grootboek dat transacties op een veilige, fraudebestendige manier registreert. Transacties worden geverifieerd door netwerkknooppunten door middel van cryptografie en vastgelegd in een openbaar verspreid grootboek.
Bitcoin was de eerste cryptocurrency die blockchain gebruikte en is nog steeds de meest populaire cryptocurrency van dit moment. Ethereum introduceerde smart contracten, dit zijn programma’s die op de blockchain draaien en kunnen worden gebruikt om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te maken. Cryptocurrency’s kunnen voor alles worden gebruikt, van online betalingen tot stemsystemen.
Op blockchain gebaseerde stemsystemen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele stemsystemen. Ze zijn veiliger omdat het onmogelijk is om met de transactiegeschiedenis te knoeien. Ze zijn ook transparant omdat alle transacties openbaar zichtbaar zijn op de blockchain. En ze zijn snel omdat stemmen direct na sluitingstijd kunnen worden geteld.
De toekomst van Blockchain
Kortom, de toekomst van blockchain is veelbelovend. Met de mogelijkheid om gegevens en transacties veilig op te slaan, evenals het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we omgaan met internet, staat blockchain-technologie klaar om de manier waarop we leven en werken te veranderen. Hoewel er nog enkele uitdagingen te overwinnen zijn, zoals schaalbaarheid en de overheid, ziet de toekomst van blockchain er erg rooskleurig uit.
Wil je meer leren over de blockchain en crypto? Doe dan zeker een crypto cursus.
Meer over crypto lezen?
Waarom een crypto crash?
Waarom een crypto crash? Lees het in dit artikel! Cryptocurrency’s