fbpx

Wat is de marketingmix?

De marketingmix ook wel de 4 P’s, 6P’s of de 7P’s genoemd, wat is het? Wij vertellen jou dit in dit artikel. 

 
Wat is de marketingmix

Inleiding: wat is de marketingmix?

De marketingmix is een set van vier beslissingen die moeten worden genomen voordat een product wordt gelanceerd. Dit zijn Product, Prijs, Plaats en Promotie.

Product: De eerste beslissing is welk product of welke dienst wordt aangeboden. Dit kan een nieuw product zijn of een bestaand product dat wordt aangepast.

Prijs: De tweede beslissing is hoe het product te prijzen. Dit houdt in dat we naar de concurrenten van het product kijken en ervoor zorgen dat de prijs concurrerend is, terwijl ook rekening wordt gehouden met de productiekosten van het product.

Plaats: De derde beslissing is waar het product te verkopen. Dit wordt vaak bepaald door wie de doelmarkt is. Als de doelmarkt bedrijven zijn, is verkopen via groothandelaren logischer dan rechtstreeks aan consumenten.

Promotie: De vierde beslissing is hoe het product te promoten. Dit kan door bijvoorbeeld door online marketing.

De 4 P’s: product, prijs, plaats, promotie

Wat zijn de 4 P’s? Als je praat over de marketingmix hoor je ook vaak de 4 P’s voorbij komen. De 4P’s zijn de 4 factoren die belangrijk zijn bij de marketingmix.

De 4 P’s, ook wel de marketingmix genoemd, zijn de vier belangrijkste factoren die een rol spelen bij een succesvolle marketingcampagne. Door elk van deze elementen zorgvuldig te overwegen, kunnen bedrijven een campagne opzetten die hun doelgroep bereikt en de gewenste resultaten oplevert.

 

1. Product voorbeeld

De eerste stap is om te bepalen welk product of welke dienst u op de markt gaat brengen. Welke behoeften voorziet het? Wie is je doelgroep? Wat zijn jouw unique selling points? Zodra je een duidelijk beeld hebt van jouw product, kun je overgaan tot het vaststellen van een prijs. Voorbeelden zijn:

 • Kwaliteit
 • Kleur
 • Design
 • Garanties
 • Functionaliteiten

2. Prijs voorbeeld

De prijs van jouw product of dienst moet gebaseerd zijn op de gepercipieerde waarde voor de consument. Als jouw doelgroep jouw product van hoge kwaliteit vindt, zullen ze bereid zijn er meer voor te betalen. Aan de andere kant, als ze het als lage kwaliteit ervaren, zullen ze een lagere prijs verwachten. Het is belangrijk op te merken dat je de gepercipieerde waarde van jouw product of dienst kunt verhogen door te focussen op de ervaring die een klant heeft bij het gebruik ervan. Dit betekent dat je jouw product zo eenvoudig, kwalitatief en betrouwbaar moet ontwerpen.

Ook kan de prijs veel zeggen over het imago van jouw winkel. De Action heeft een hele andere strategie dan een winkel als de Bijenkorf. Bijenkorf gaat voor luxe en is geen prijsvechter. Action daarentegen is hun sterkte juist de laagste prijs.

 • Prijzen producten
 • Kostprijs
 • Kortingen
 • Kredieten
 • Betaaltermijnen

3. Plaats voorbeeld

De marketingmix is een hulpmiddel dat bedrijven gebruiken om een goede marketingstrategie te creëren. Het omvat de vier P’s: product, prijs, plaats en promotie. Van deze vier P’s is plaats misschien wel de belangrijkste. Plaats verwijst naar hoe en waar een product wordt verkocht. Het omvat alles, van fysieke winkels tot online marktplaatsen. Bedrijven moeten hun doelmarkt zorgvuldig overwegen en de beste plaatsen kiezen om hun producten te verkopen.

Stenenwinkels (fysieke winkels) zijn nog steeds de meest populaire plek om goederen te kopen, maar online marktplaatsen worden steeds populairder zoals Bol.com. Voor bedrijven die fysieke producten verkopen, is het belangrijk om aanwezig te zijn in zowel fysieke winkels als online marktplaatsen. Online winkels bieden bedrijven een groter bereik en lagere kosten dan fysieke winkels.

 • Locatie
 • Locatie voorraad
 • Kanalen
 • Assortiment locaties

4. Promotie voorbeeld

De marketingmix is een term die wordt gebruikt om de combinatie van elementen te beschrijven die een bedrijf gebruikt om zijn producten of diensten op de markt te brengen. De vier belangrijkste elementen zijn product, prijs, plaats en promotie. Elk element is op zichzelf belangrijk, maar ze werken ook samen om een holistische marketingstrategie te creëren. Een goed uitgevoerde marketingmix kan het verschil maken of de producten of diensten van een bedrijf succesvol zijn op de markt.

De promotie is meestal de laatste stap als je de andere 3 P’s van de 4 P’s hebt bepaald. De laatste vraag zal zijn: Hoe bereik je mensen?

 • Manier van adverteren
 • Online marketing strategie
 • Accountmanagers

De marketingmix 6 P’s

De marketingmix bestaat origineel uit 4 P’s, maar in de marketingmix komen ook soms 6 P’s voor. Deze 6 P’s zijn:

 • Product
 • Prijs
 • Plaats
 • Presentatie
 • Promotie
 • Personeel
 

Conclusie: het belang van de marketingmix

De marketingmix is een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven om hun producten of diensten op de markt te brengen. Het is een manier voor bedrijven om de vier belangrijkste variabelen te controleren die van invloed zijn op hun marketingcampagne. De vier variabelen zijn product, prijs, promotie en plaats. Bedrijven kunnen de marketingmix gebruiken om te bepalen welke combinatie van deze variabelen hun doelmarkt het beste zal bereiken.

De marketingmix is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt hun marketingcampagnes af te stemmen op hun specifieke producten of diensten. Door de vier hoofdvariabelen te beheersen, kunnen bedrijven een campagne opzetten die meer kans van slagen heeft. Dit is vooral belangrijk in de huidige concurrerende markten.

Dus als je een bedrijfseigenaar bent, zorg er dan voor dat je bekend bent met de marketingmix en hoe deze je kan helpen jouw doelmarkt te bereiken.

Auteur: Kai

Auteur: Kai

Kai Glorie is een erkende expert op het gebied van online geld verdienen. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring heeft hij succesvolle strategieën ontwikkeld om financiële vrijheid te bereiken via diverse online verdienmodellen. Als internetondernemer en marketingspecialist deelt Kai waardevolle inzichten en praktische tips over onderwerpen zoals affiliate marketing, beleggen, e-commerce en passief inkomen. Zijn heldere en toegankelijke schrijfstijl maakt complexe concepten begrijpelijk voor zowel beginners als gevorderden. Vertrouw op Kai's expertise en begeleiding om je weg naar financiële onafhankelijkheid te starten.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *