fbpx

Wat is dropshipping?

Wat is dropshipping? Wij vertellen je dit in dit artikel.

Wat is dropshipping

Wat is dropshipping?

 In dit artikel leggen wij je uit wat dropshipping precies is. 

Een vorm van e-commerce

Dus, wat is dropshipping? Dropshipping is een e-commerce model waarbij webwinkels producten verkopen zonder deze zelf op voorraad te hebben. In plaats daarvan bestelt de webwinkelier het product bij een fabrikant of groothandel, die het rechtstreeks naar de klant verzendt. Bij dropshipping heeft de retailer dus geen fysiek contact met het product en verschilt het van de traditionele detailhandel, waarbij producten in grote hoeveelheden worden besteld, opgeslagen en verzonden. 

Doordat er geen voorraad aanwezig hoeft te zijn om te beginnen liggen de kosten van dit bedrijfsmodel veel lager waardoor het vrijwel voor iedereen zeer toegankelijk is. Hierdoor is er rond 2017 een hype om dropshipping heen ontstaan om te beginnen met dit bedrijfsmodel. 

De voordelen

Wat is dropshipping is nu duidelijk, maar wat zijn de voordelen van dit verdienmodel? Het gebruik van dropshipping heeft verschillende voordelen, vooral voor beginnende ondernemers. Een van de belangrijkste voordelen is dat er weinig startkapitaal nodig is om een webwinkel te starten, omdat er geen voorraad hoeft te worden gekocht en opgeslagen. Hierdoor kunnen nieuwe producten worden getest of kan ervaring worden opgedaan in e-commerce zonder grote investeringen vooraf.

Een ander voordeel is dat dropshipping het mogelijk maakt om een breder productassortiment aan te bieden, omdat de producten niet opgeslagen hoeven te worden. Ook is er geen fysiek magazijn nodig, omdat dropshipping wereldwijd vanuit elke locatie kan worden gedaan, zolang er een maat een internetverbinding is.

Bij de vraag wat is dropshipping word vaak gedacht aan het versturen van pakketjes van AliExpress, maar niets is minder waar. Dropshipping kan ook gebeuren via Nederlandse of Europese leveranciers met betrouwbare levertijden en goede producten. 

De nadelen

Ondanks de voordelen zijn er ook nadelen aan dropshipping. Een belangrijk nadeel is dat de webwinkelier weinig controle heeft over de klanttevredenheid omdat de webwinkelier afhankelijk is van de dropshipping leverancier. Als er problemen optreden met de bestelling, zoals een vertraagde levering, beschadigde producten of het niet aankomen van het product, is de webwinkelier verantwoordelijk voor het oplossen van deze problemen, zelfs als deze worden veroorzaakt door de dropshipping groothandel. Dit kan moeilijk zijn omdat de webwinkelier vaak niet weet waar de zending zich bevindt en de groothandel soms niet beschikbaar is.

Een ander nadeel is dat dropshipping kan leiden tot lagere winstmarges. Omdat er veel concurrentie is in de dropshipping-markt, worden producten vaak tegen lage prijzen aangeboden, waardoor de winstmarges klein zijn. Om te voorkomen dat je betrokken raakt bij een prijzenoorlog, is het belangrijk om een markt te kiezen waarin weinig concurrentie is of om je te onderscheiden door middel van marketing en branding.

Je zult bij dropshipping eerder een prijzenoorlog zien omdat dit bedrijfsmodel zo toegankelijk is dat er constant veel nieuwe toetreders zijn die gaan stunten met prijzen om marktaandeel te pakken. 

In welke bedrijfstakken?

Dropshipping kan worden gebruikt in verschillende bedrijfstakken, waaronder bij webwinkels, online marktplaatsen en zelfs fysieke winkels. Het is belangrijk om een betrouwbare dropshipping-aanbieder te kiezen die een uitgebreid assortiment aan producten heeft, goede synchronisatie-opties biedt, een goede klantenservice heeft en flexibele verzendmogelijkheden biedt.

Al met al biedt dropshipping veel kansen voor ondernemers om een webwinkel te starten met minimale investeringen en zonder voorraadbeheer. Dropshipping heeft ook uitdagingen, zoals de verantwoordelijkheid voor klanttevredenheid en lagere winstmarges. Met een goede planning, samenwerking met betrouwbare dropshipping leveranciers en het onderscheiden van concurrent.

 
Wat is dropshipping precies?

Dropshipping is een verkoopmodel waarbij een winkelier producten rechtstreeks van een leverancier of fabrikant verkoopt zonder deze producten eerst zelf in voorraad te hebben. Wanneer een klant een product koopt, plaatst de winkelier een bestelling bij de leverancier, die het product vervolgens rechtstreeks naar de klant verzendt. De winkelier hoeft dus geen voorraad op te slaan en hoeft ook geen producten zelf te verzenden.

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruiken van het dropshipping-model:

  • Lage startkosten: omdat je geen voorraad hoeft op te slaan, hoef je geen grote investeringen te doen in producten of opslagruimte.
  • Flexibiliteit: je kunt gemakkelijk nieuwe producten toevoegen aan je winkel zonder dat je hiervoor voorraad hoeft op te slaan.
  • Geen zorgen over verzending: de leverancier zorgt voor de verzending van producten naar de klanten, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.
  • Makkelijk om te starten: het opzetten van een dropshipping-winkel is vaak snel en eenvoudig, omdat je geen voorraad hoeft op te slaan of te verzenden.
Zijn er ook nadelen aan dropshipping?

Hoewel dropshipping een aantrekkelijk verkoopmodel kan zijn, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Lage marges: omdat je producten rechtstreeks van een leverancier koopt, kan het moeilijk zijn om hoge marges te behalen.
  • Beperkte controle: omdat je geen voorraad hebt en de verzending van producten door de leverancier wordt geregeld, heb je minder controle over het hele proces van verkoop tot levering.
  • Moeilijker om unieke producten te verkopen: omdat je producten rechtstreeks van een leverancier koopt, is het moeilijker om unieke producten te verkopen die niet algemeen beschikbaar zijn bij andere leveranciers.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

Auteur: Emiel

Auteur: Emiel

Dit artikel is geschreven door Emiel. Emiel is een Business student die passie heeft voor online ondernemen. Emiel schrijft voor Extraeuros.nl artikelen over online ondernemen en over online geld verdienen. Emiel schrijft graag over zijn ervaringen met cryptocurrency's, beleggen, dropshipping en affiliate marketing.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS € 10.000 dropshipping handleiding ontvangen?

Meld je aan en ontvang een compleet stappenplan om te beginnen inclusief dropshipping niches, dropshipping leveranciers.

extraeuros dropshipping handleiding