fbpx

Wat is Ethereum?

Wat is Ethereum precies? Wij leggen jou dit simpel uit!

Wat is ethereum?

Wat is Ethereum?

Wat is Ethereum precies? ETH is de populairste altcoins van dit moment. De crypto is gebaseerd op de white paper van Bitcoin. Ether kun je zien als de verbeterde versie van Bitcoin

ETH  is een gedecentraliseerd platform dat werkt met smart contracten uitvoert: Applicaties die precies werken zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van fraude of inmenging van derden.

Ether wordt gebruikt om een gedecentraliseerd internet te bouwen en wordt ook door veel bedrijven gebruikt als een manier om geld in te zamelen, ICO’s te lanceren en nieuwe tokens te maken.

Ethereum heeft de op één na hoogste marktkapitalisatie na Bitcoin en wordt gezien als de volgende grote crypto. ETH is ontworpen als een verbeterde versie van Bitcoin en is ook gebaseerd op de white paper van Bitcoin. Net als Bitcoin begon Ether in 2017 flink te stijgen.

Echter is Ethereum wel een stuk minder waard dan Bitcoin. Een Bitcoin kost rond de $ 20.000 op het moment van schrijven en ETH kost rond de $ 1.200

Hoe werkt ETH?

Ether is net zoals Bitcoin gebouwd met de blockchain technologie.

Blockchain technologie is een gedistribueerde database die een veilige, transparante en fraudebestendige transacties mogelijk maakt. Ethereum bouwt voort op deze technologie door ontwikkelaars in staat te stellen gedecentraliseerde applicaties (dapps) te maken die op het Ethereum netwerk draaien.

Het Ethereum netwerk wordt aangedreven door Ether, die wordt gebruikt om transactiekosten te betalen en dapps te betalen. Ether wordt ook gebruikt als een betaaleenheid, zoals dollars of euro’s. De prijs van ether fluctueert op basis van vraag en aanbod op de markt.

De belangrijkste innovatie van ETH is het gebruik van smart contracts. Een smart contract is een computerprogramma dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Hierdoor kunnen transacties worden gedaan zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid.

Smart contracten maken het mogelijk om volledige gedecentraliseerde applicaties op het Ethereum netwerk te creëren.

Hoe kom je aan Ether?

Nu je antwoord hebt op de vraag: Wat is ETH is het ook belangrijk om te weten hoe je er precies aan komt. Als je wat Ethereum wilt bemachtigen, zijn er een paar manieren om dat te doen. De gemakkelijkste manier is om het te kopen met euro’s of andere fiat-valuta. Je kunt Ether kopen bij bijvoorbeeld een crypto broker of via een crypto app. Je maakt een account aan bij deze broker, je stort je geld en je kunt vervolgens ETH kopen. Ether is vrijwel bij elke crypto broker te verkrijgen omdat het naast Bitcoin één van de grootste cryptocurrency’s is.

Je kunt ETH ook minen, maar dat is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Tegenwoordig is crypto mining is een stuk lastiger en kun je niet meer minen via je laptop en moet je speciale computers aanschaffen die enorm veel geld kosten. 

Ook is Nederland geen ideale plek om crypto te minen. De grond in Nederland is vaak duur, de energie is duur en je zult het niet zeggen, maar in Nederland is het ook eigenlijk te warm om te minen. Miners zijn computers die heel hard werken. Omdat de computers zo hard werken moeten de computers koel blijven om optimaal te blijven presteren. Als het in een land heel koud is kost dit minder energie en maak je dus uiteindelijk meer winst.

Je kunt Ethereum ook verdienen door deel te nemen aan op Ethereum gebaseerde projecten en platforms.

De meest gebruikelijke manier om Ethereum te kopen is via cryptocurrency broker zoals eToro, Bitvavo of Binance. Met deze brokers kun je Ethereum kopen met jouw nationale valuta (zoals USD of EUR) en deze vervolgens opslaan in je online crypto wallet.

Is Ethereum veilig?

Als het gaat om cryptocurrency’s, is veiligheid een grote zorg. Dus, is ETH veilig?

Ether is een gedecentraliseerd platform dat smart contracten uitvoert: Applicaties die precies werken zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van fraude of inmenging van derden.

Omdat ETH gedecentraliseerd is, is het ongelooflijk moeilijk te hacken. In feite is de enige manier om Ether echt te hacken, door 51% van heel het Ether netwerk het aan te vallen, wat ongelooflijk moeilijk en duur zou zijn om te doen.

Over het algemeen is Ethereum een zeer veilig platform. Zoals bij elke cryptocurrency zijn er echter altijd risico’s aan verbonden. Als je jouw Ether bijvoorbeeld opslaat in een online crypto die niet goed is beveiligd, bestaat de mogelijkheid dat deze wordt gestolen. Hackers komen dan binnen via bijvoorbeeld jouw crypto broker. Bedenk wel dat dit niets met Ethereum te maken heeft, maar met het gebrek aan beveiliging van jouw crypto broker. 

Dus hoewel ETH over het algemeen een veilig platform is, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik ervan, maar dit geld uiteraard voor alles wat je online doet. Als je een online wallet hebt zorg er dan voor dat je een sterk wachtwoord kiest en gaat voor tweestapsverificatie. 

Wat kun je met Ethereum?

Er zijn veel dingen die met ETH kunnen worden gedaan. Eén van de meest populaire toepassingen is het maken van gedecentraliseerde applicaties (dApps). Dit zijn apps die op een blockchain draaien en niet worden beheerd door een centrale autoriteit. Dit maakt ze zeer veilig, omdat er geen single point of failure is. 

Een ander populair gebruik van Ether is het maken van smart contracten. Dit zijn contracten die zichzelf automatisch kunnen uitvoeren, zonder tussenkomst van een derde partij. Dit kan voor alles worden gebruikt, van financiële transacties tot stemsystemen. 

Ten slotte kan Ethereum worden gebruikt om tokens te maken. Deze zijn vergelijkbaar met virtuele valuta, maar kunnen alles vertegenwoordigen, van een actief tot een stemrecht.

De meeste mensen gebruiken ETH  als investering. Ze kopen Ethereum via een broker en hopen dat de crypto meer waard wordt. Als je er vroeg bij was dan is dit meer waard worden zeker gelukt. Zo was Ethereum in 2017 rond de € 47,00 en staat de koers nu op € 1.211. Dit wel relatief laag als je kijkt naar november 2021 waar ETH maar liefst € 4.000+ waard was voor een korte periode. 

Wat zijn de voordelen?

Ether is een gedecentraliseerd platform dat smart contracten uitvoert: Applicaties die precies werken zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van fraude of inmenging van derden.

ETH wordt gebruikt om gedecentraliseerde applicaties (dapps) op zijn platform te bouwen. Deze dapps zijn open source en draaien op een blockchain, een gedecentraliseerd grootboek dat alle activiteiten van de dapp bijhoudt. Het voordeel hiervan is dat geen enkele centrale autoriteit de dapp kan afsluiten of de regels ervan kan wijzigen. 

Ether werkt ook aan een gedecentraliseerd web, dat gebruikers meer controle over hun gegevens zou geven en de noodzaak voor opslag van derden zou elimineren. Met ETH kun je dus grotendeels betalingen uitvoeren zonder dat iemand deze kan zien.

Ether heeft het potentieel om veel industrieën op zijn kop te zetten, omdat het nieuwe soorten applicaties op zijn platform kan bouwen.

De voordelen van ETH zijn dus:

  • Meer maximale transacties per seconde mogelijk in vergelijking met Bitcoin
  • Crypto mining mogelijk
  • Werkt met de blockchain technologie
  • Maakt gebruik van dapps
  • ETH is open source, iedereen kan meewerken aan het verbeteren van Ether.
  • Ether is gemaakt op basis van Bitcoin
  • Betrouwbare crypto
  • Transacties zijn onveranderlijk
  • Gedecentraliseerd

Wat zijn de nadelen ETH?

Een groot nadeel van Ether zijn de grote schommelingen die deze munt maakt. Ether gaat alle kanten op waardoor het een hoog risico kan zijn om in ETH te investeren.

Kun je Ethereum minen?

Ja, je kunt Ether minen. Om dit te doen, moet je een computer instellen met ETH software. Dit kan met een paar simpele stappen:

Eerst moet je de ETH software downloaden en installeren. Vervolgens moet je lid worden van een Ether mijnpool. Zodra je dat hebt gedaan, kun je Ether gaan minen.

Het is belangrijk op te merken dat het minen van Ether niet gratis is – in feite kan het behoorlijk duur zijn. Je moet rekening houden met de kosten van jouw computer, de kosten van elektriciteit en de kosten van alle andere materialen die je nodig hebt(zoals een grafische kaart). Vaak is het voor kleine miners niet rendabel om te beginnen met het minen van crypto.

Dat gezegd hebbende, als je genoeg geld om te investeren en bereid bent om er tijd in te stoppen, kan het minen van Ether een geweldige manier zijn om wat extra geld te verdienen.

Wie is Vitalik Buterin

Nu je antwoord hebt op de vraag wat is Ethereum is het natuurlijk ook interessant om te weten wie er precies achter ETH zit. De man achter Ethereum heet Vitalik Buterin. Vitalik Buterin is de maker van ETH, een gedecentraliseerd platform dat smart contracten uitvoert. Hij is ook mede-oprichter van Bitcoin Magazine. Buterin werd geboren in Rusland en verhuisde op jonge leeftijd naar Canada. 

Hij raakte in 2011 geïnteresseerd in Bitcoin en realiseerde zich dat de blockchain-technologie veel meer potentieel had dan alleen een digitale valuta. Hij stelde de ontwikkeling van Ethereum voor in 2013 en het project werd gelanceerd in 2015. Ethereum is een van de meest populaire cryptocurrency’s geworden, met een marktkapitalisatie van meer dan $ 20 miljard vanaf 2018.

Verschil Ethereum en Ether

Ethereum is een gedecentraliseerd platform dat slimme contracten uitvoert: Applicaties die precies werken zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van fraude of inmenging van derden.

Ether is de native cryptocurrency van het Ethereum netwerk. Het wordt gebruikt om transactiekosten en computerdiensten op het Ethereum netwerk te betalen.

Ethereum en Ether worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende dingen. Ethereum is een gedecentraliseerd platform dat smart contracten uitvoert, terwijl Ether de native cryptocurrency van het Ethereum netwerk is. Ether wordt gebruikt om transactiekosten en rekenservices op het Ethereum netwerk te betalen.

Verschil Ethereum en Bitcoin

Bitcoin en Ether zijn beide gedecentraliseerde platforms die tot doel hebben een veilige manier te bieden om digitale activa op te slaan. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen tussen de twee platforms.

Om te beginnen is Bitcoin voornamelijk ontworpen als een digitale valuta, terwijl ETH  is ontwikkeld als een platform voor gedecentraliseerde applicaties. Dit betekent dat Ethereum meer flexibiliteit biedt dan Bitcoin als het gaat om het bouwen van nieuwe applicaties op zijn blockchain.

Een ander belangrijk verschil is dat Bitcoin-transacties onomkeerbaar zijn, terwijl Ethereum transacties indien nodig kunnen worden teruggedraaid. Dit maakt Ethereum meer geschikt voor bepaalde soorten toepassingen, zoals die met contracten of escrow services.

Ten slotte heeft Ethereum een veel hogere transactiesnelheid dan Bitcoin. Terwijl Bitcoin blokken elke 10 minuten worden gedolven, worden Ethereum blokken elke 12 seconden gedolven. Deze hogere transactiesnelheid is te danken aan het verschillende consensusalgoritme dat Ethereum gebruikt (Proof of Stake vs Proof of Work).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer over crypto lezen?

Auteur: Kai

Auteur: Kai

Kai Glorie is een erkende expert op het gebied van online geld verdienen. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring heeft hij succesvolle strategieën ontwikkeld om financiële vrijheid te bereiken via diverse online verdienmodellen. Als internetondernemer en marketingspecialist deelt Kai waardevolle inzichten en praktische tips over onderwerpen zoals affiliate marketing, beleggen, e-commerce en passief inkomen. Zijn heldere en toegankelijke schrijfstijl maakt complexe concepten begrijpelijk voor zowel beginners als gevorderden. Vertrouw op Kai's expertise en begeleiding om je weg naar financiële onafhankelijkheid te starten.

Alle berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *